Äventyrscampens historia

Här får du veta hur vägen har sett ut för Äventyrscampen

Om oss

Äventyrscampen är ett av de ledande eventföretagen i södra Sverige. Vi riktar oss till företag för konferenser, events, kickoffer och företagsfester. Samt även till privata arrangemang som möhippor, svensexor, kompisträffar, fotbollsläger, födelsedagsfester, konfirmandläger m.m. m.m. Campen är uppbyggd kring en gammal hemlig militärbas från andra världskriget som kallades Krigsflygplats nr 2. Här fanns 100 man förlagda på campens område som hade till uppgift att skydda och bevaka flygfälten runt området. 12 st bombplan av typen B17 och B24 landade här under andra världskriget.

År 2002-20??

2002 var ett jobbigt år för Äventyrscampen då vi hade ett tungt år bakom oss med många myndighetsbeslut som inte gick vår väg. Vi ville från början starta en äventyrscamp i Eriksdal. Men efter ett års kämpande fick vi ge upp. Några veckor senare så sa min arbetskamrat Marie till mig att Röda Korset hade sagt upp sitt kontrakt i Sövde på deras lägergård. Något fundersam körde vi ner till lägergården en eftermiddag och inspekterade platsen. Min första tanke var att detta får jag aldrig hyra men med Maries man Lasses hjälp lyckades vi att övertala kommunen att hyra ut till oss. Vi hade varit ambulerande som företag sedan 1995 och fick äntligen landa. Det blev en otrolig lättnad att ha en plats för alla våra aktiviteter. 2004 köpte vi området av Sjöbo kommun och har sedan dess renoverat och inrett alla byggnader till vad det är idag. En renovering som aldrig tar slut. Stora renoveringar under årens gång.
Vi har byggt två stora kåtor vid vår grillplats där den stora tar 100 personer och den lilla 50. Vi har byggt Sveriges största äventyrsgolf med 18 hål plus ett utslags hål.
Vi har renoverat vår grillgrop så där är numera ordentliga bänkar tak och bättre grillmöjlighteter. Vi har byggt en multiplan därvi oftast spelar bumberball men man kan även spela fotboll och liknade aktiviteter. Vi har anlagt Fotbolls och frisbee golf som vi har renoverat, flyttat på och byggt om tre gånger under åren varav den senast var 2021. Vi har byggt höghöjdsbana två gånger, den senast byggde vi upp med egna stolpar istället för i befintliga träd som den gamla. En helt unik konstruktion, först i Sverige med att bygga en sådan. Och redan nu i år 2021 ska vi utöka banan med att renovera den gamla och koppla ihop båda banorna.

År 1971-2001

Om du är mer intresserad av historien och gamla dokument och mer ingående kan du köpa vår bok i receptionen på Äventyrscampen
Mellan år 1969-2000 är det röda korset som håller till här och har läger. När det blir 1973 så bildades förening polarna och fortsätter lägerverksamheten. När polarna kom till platsen så började dom även renovera. Kommande åren så byggdes köket ut, matsalen renoverades, man grävde avlopp, barack med duschar installerades, ny vatten brunn blev borrad och sov barackerna fick värmefläktar och plast golv. Polarna hyrde bara stället av F10 Flygflottlinjen på grund av att dom behövde fortfarande behövde området för repövningar. Detta gjorde att F10 stod för en hel del av kostnaden. År 1978 köper Sjöbo kommun upp sövde fältet av försvaret. När året slår 2001 står alla barackerna tomma.

År 1951-1970

På detta kort är det inte den bittra killen som är intressant utan gården i bakgrunden. Denna gård är idag riven och ligger inne på vår paintballbana. Cementgrunden till båda husen finns kvar idag. Man kan också se att vägen har en helt annan dragning än idag. Detta kort är tagit uppifrån grustaget. Stigen sidan om killen är idag en väg till grustaget. Vid flygplan 59 motor ser man vårt aktivitetshus ,man kan skönja gaveln till huset.

År 1939-1950

Denna Messerschmitt 410 blev nerskjuten 11 april 1944 i planet satt Max och Josef som var 20 och 24år. Planet störta på parkeringen till dagens marklägenheter som finns vid Sövdesjön. Här dog även Nils Holmgren från Malmö som råka vara precis där planet slog ner 1939 söktes bygglov att uppföra denna hemliga flygbas. Byggnaderna blev uppställda så att det skulle likna en bondgård med stall och boningshus. Den militäriska benämningen på platsen blev krigsflygplats nr 2. Det var hundra man förlagda på förläggningen. Det ingick ett 10-tal hus med b.la matsalsbyggnad, stab och kommunikation,2 st sovhus med 44 bäddar i varje och de högsta befälen hade eget hus. Det fanns även en större konferenslokal, 2 st förrådsbyggnader och en flyghangar som såg ut som en lada. Det finns även en hel del cementbunkrar på området. En av bunkrarna är hela åtta meter djup. Denna Messerschmitt 410 blev nerskjuten 11 april 1944 i planet satt Max och Josef som var 20 och 24år. Planet störta på parkeringen till dagens marklägenheter som finns vid Sövdesjön. Här dog även Nils Holmgren från Malmö som råka vara precis där planet slog ner

Äventyrscampen i Sövde

Snogeholmsvägen 1241-9
Golfbanan/reception: 0416-16086
Vid brådskande ärende:
0705-512512 (ej förfrågning/bokning)

Förfrågan/bokning

tel.nr: 0416-10611(växel)
Må-Fr 09:00-12:00
Mail: info@aventyrscampen.se

Öppettider

Event och arrangemang kan bokas Feb - Nov
Se dropin golfernas öppetider Se öppetider
Midsommarafton stängt!

Äventyrscampen i Sövde